blob-article

OKU-YORUM Okuma ve Yazarlık Atölyesi

Okumanın günlük rutinlerimiz arasında yer almasını sağlamak ve yepyeni yazarlarımızı keşfetmek için yola çıktık. Yol arkadaşım olur musun?

Projenin Amacı:
Okumayı alışkanlık haline getirirken, okuduğu eser hakkında değerlendirme yazısı yazabilen, aynı zamanda kendisini ifade edebilen, düşüncelerini paylaşabilen genç yazar adaylarının keşfi ve desteklenmesi.

Projede Okuma Grubu Düzeyleri: 
Ortaokul : Ortaokul düzeyi öğrencilerinden oluşan okuma grubu katılımcıları
Lise : Lise düzeyi öğrencilerinden oluşan okuma grubu katılımcıları
Yetişkin : Veliler ve diğer yetişkin gönüllülerden oluşan okuma grubu katılımcıları

Proje Kavramları:
Koordinatör: Projeyi yürütücüsü ve her türlü geri bildirimlerin yapıldığı okuyorum.com.tr/ ‘dir.
Danışman: Okuma grubunu oluşturan gönüllü sorumlu kişidir.
Katılımcı: Okuma grubu katılımcısı olan öğrenci veya yetişkinleri kapsar.

Projenin Temel Faaliyetleri: 

  1. Danışman (öğretmen / gönüllü) en az 5, en fazla 10 kişiden oluşan grubunu kurar.
  2. Grubun düzeyine uygun kitabı danışman ve katılımcılar belirler. (Milli, manevi ve evrensel insani değerleri özümsemiş örneklik teşkil eden yazarlar ve eserler öncelenir). Grup kitabını MEM / okul / sponsor / veliler / kütüphaneden emanet vb. şeklinde temin eder.
  3. Grubun okuyacağı eser okuyorum.com.tr/ adresinden yayınlanır.
  4. Katılımcıların ufkunu zenginleştirmek, yayın dünyası hakkında bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla kitap seçiminden sonra danışman tarafından kitap, yazar, yayınevi ve baskıları hakkında grup bilgilendirilir.
  5. Katılımcılar okuyorum.com.tr/ adresinden ücretsiz profillerini oluşturur.
  6. Aylık okuma ve yazma etkinlikleri bir aylık takvimi kapsar.
    a) Kitap okuma ilk 3 haftada tamamlanır. (Bu süreçte önemli gördükleri kısımları alıntı şeklinde kaynak (yazar, kitap, sayfa) belirterek okuyorum.com.tr/ adresindeki kitabın altına yorum olarak yazılabilir. Editör onayıyla yayınlanır).
    b) Ayın son haftası katılımcılar kitaba dair değerlendirme yazısı gönderimi, kitabın analizi ve kendi özgün eserini yazma etkinliklerini gerçekleştirir.
    c) Değerlendirme yazıs kitabı okuyan grubu, okunduğu tarihi, kitabın adı, yazarı ve kitabın kendisinde bıraktığı izleri, duyguları ve düşünceleri kapsayan değerlendirme yazısını (en az 1 sayfa) okuyorum.com.tr/ adresinden yazar ve gönderir. Değerlendirme yazılarını editör ilgili grubun danışmanına yönlendirilir. Danışmanın yeterli gördüğü içerikler yayına verilir.
    d) Ayın son haftası grubun belirleyeceği gün ve saatte tercihen yüz yüze veya çevrimiçi şeklinde grubun proaktif katılımıyla kitabın analizi yapılır. Kitap analizi yapılırken başka yazarlar tarafından yazar veya kitap hakkında yazılanlara, söylenenlere de yer verilir.
    e) Her ay seçilen kitap esas alınarak en az 3 tema/ konu belirlenir. O ay hangi türde eser (hikaye, şiir…) verilecekse önce o edebi tür hakkında çevrimiçi seminerle veya eğitim videosu ile katılımcıların bilgi sahibi olmaları sağlanır.
    f) Eğitim sonrasından o ay okudukları kitapla ilgili temalardan birini seçerek kendi özgün hikaye, masal, şiir şeklinde eserini/içeriğini okuyorum.com.tr/ adresinden yazar. Editör tarafından bu içerikler grup danışmanına yönlendirilir. Danışmanın yeterli gördüğü içerikler yayına verilir. Yeterli görülmeyen içerikler için yazarın gelişimine destek amaçlı katılımcıya/yazara geri bildirim yapılır. Eksikleri tamamlandıktan sonra aynı silsile ile içerikler yayınlanır).
    g) Katılımcılar okuyorum.com.tr/ adresinden paylaştıkları özetleri, kitap değerlendirmeleri ve kendi eserlerini  isterlerse sosyal medya platformlarındaki şahsi hesaplarından paylaşabilir.
    h) okuyorum.com.tr/ adresindeki tüm etkinlikler rozet sisteminde değerlendirilir. Danışman dilerse rozet durumlarına göre teşvik amaçlı ödüllendirmeler yapabilir.
    ı) Tüm okuma grup danışmanlarına değerlendirme anketi uygulanır. 2. aya geçilirken varsa aksaklıklar giderilir veya önerilerle proje güncellenir.
    i) Gelecek ayın kitabı ile devam edilir.
  7. Katılımcıların gelişimi amaçlı çevrimiçi okuma ve yazmaya dair konularda seminerler düzenlenir. Veya eğitim videoları hazırlanır. Bu içerikler Oku-Yorum YouTube kanalından yayınlanır.
  8. Öğrencilere model olması açısından hayatta olan yazarlar ile okur-yazar buluşması tarzında tercihen okunan kitabın yazarı ile çevrimiçi söyleşiler düzenlenir.
  9. Genç yazarların yazarlık serüvenlerinin ele alındığı sohbet tadında içerikler canlı yayın veya kayıt alınarak Oku-Yorum YouTube kanalından yayınlanır.
  10. Dönem sonunda tüm gruplardaki katılımcıların eserlerinden Kültür Bakanlığı ISSN ile  (mümkün olursa) bir e-yayın çıkarılır. Bu sayede katılımcı genç yazarlar gerçek bir yazar olmuş olur.